image

Medicatieveiligheid met ons EVS en het LSP

Kiest u voor medicatie veiligheid?

LSP bevragen en gegevens gebruiken in het EPD

Het elektronisch voorschrijfsysteem (EVS)
Het in het EPD geïntegreerde elektronisch voorschrijf systeem geeft op basis van patiënt eigenschappen en de gegevens uit de G-standaard beslissingsondersteunend advies. Allergieën, contra-indicaties en interacties van geneesmiddelen worden bij voorschrijven gecontroleerd. Recepten worden veilig digitaal naar de apotheek van de patiënt gestuurd (via ZorgMail).

Het Landelijk Schakelpunt (LSP)
Apothekers kunnen na toestemming van een patiënt zijn of haar medicatiegegevens beschikbaar stellen aan andere zorgverleners via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Hiermee is het actueel medicatie overzicht inzichtelijk voor behandelaren in onder meer zelfstandige klinieken.

Ophalen via het LSP en zichtbaar in de patiëntstatus
De actuele medicatiegegevens van patiënten zijn gemakkelijk op te halen in het EPD. Na bevraging van de geselecteerde patiënten worden de medicatiegegevens getoond in de patiëntenstatus.

LSP en EVS
Het in het EPD geïntegreerde EVS (Prescriptor van Digitalis) controleert bij het voorschrijven op dosering, contra-indicaties, allergieën, interacties met andere medicatie en dubbelmedicatie. Voor de twee laatstgenoemden zijn de medicatie gegevens van de patiënt uit het LSP essentieel. Door de combinatie van het gebruik van het EVS met de LSP gegevens van patiënten wordt de medicatieveiligheid verder verhoogd.

Kortom, met het bevragen van het LSP in het EPD is meer inzicht in de gezondheidssituatie van patiënten. Daarnaast verhoogt deze combinatie de veiligheid bij het voorschrijven.

Hoe kan ik hier gebruik van maken?
Om in het EPD voorschrijven met informatie uit het LSP te gebruiken, is het volgende nodig:

  • - Een geactiveerd EVS in het EPD;
  • - Aansluiting bij het Landelijk Schakelpunt;
  • - Een UZI-servercertificaat (dit hebben aangesloten klinieken al);
  • - Een UZI-zorgverlenerspas of UZI-medewerkerspas op naam waarmee u zich identificeert bij het LSP;
  • - Een smartcard-lezer.

Hoe werkt het?
Op een apart tabblad vraagt een aangewezen medewerker periodiek de medicatiegegevens op bij het LSP. Dit kan voor patiënten die een geplande afspraak hebben. Door gebruik te maken van filters op type afspraak en datum kan de groep patiënten worden verkleind. Na verificatie met behulp van de smartcard lezer en de UZI pas worden de gegevens opgehaald bij het LSP en getoond in de status van de patiënt. Bij voorschrijven van medicatie via het EVS, wordt bij validatie van het recept automatisch gecontroleerd op interacties en dubbelmedicatie tussen het voor te schrijven recept en de uit het LSP opgehaalde medicatie.

  • pic

Interesse? Klik op de button of bel ons

088 783 8222

Ik wil medicatie verificatie bij het voorschrijven